Herttaliisa

Olen 34-vuotias espoolainen. En voi sanoa olevani syntyperäinen espoolainen, koska muutimme Kiloon ollessani parin viikon ikäinen, mutta siitä lähtien olen asunut Espoossa. Kilon jälkeen Kattilalaaksossa, Perkkaalla ja nyt perheeni kanssa Mäkkylässä. Olen käynyt peruskouluni Porissa, lukion Haukilahdessa, vapaaehtoisen asepalveluksen Lahdessa ja valmistuin yhteiskuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta. Opintojen ohella työskentelin myyjänä Partioaitassa sekä järjestösihteerinä ja kansanedustajan maakunta-avustajana Keski-Suomen Kokoomuksessa. Kun opinnot alkoivat olla loppusuoralla aloitin työt kansanedustaja Zyskowiczin avustajana eduskunnassa ja muutin yhteen tulevan puolisoni kanssa. Saatuani gradun valmiiksi pääsin töihin valtakunnalliseen lapsi- ja varhaisnuorisojärjestöön Kansallinen Lastenliitto ry:een toiminnanjohtajaksi. Perhe kasvoi tässä välissä kahdella lapsella, jotka ovat nyt päiväkoti-ikäisiä. Kahdeksan vuotta myöhemmin työskentelen opetus- ja kulttuuriministeriössä sijaitsevassa Valtion nuorisoneuvostossa pääsihteerinä. Hyppy järjestömaailmasta virkamieheksi oli iso, mutta reilun vuoden jälkeen uuteen toimintaympäristöön on sopeuduttu.

Olen ensimmäistä kertaa ehdolla kuntavaaleissa. Omien lasten lähestyessä kouluikää, huomasin, että yhä useampi kunnan tuottama palvelu, koulujen kunto, iltapäivätoiminta, harrastaminen, terveydenhuolto ja yhteiskunnallinen ilmapiiri alkoi huolestuttaa. Ja kuten monesti eduskunta-avustajana sanoin koululaisryhmille, joita kierrätin lehterillä, että valitusoikeuden saa, kun on ensin äänestänyt. Nyt työskenneltyäni lasten ja nuorten parissa useita vuosia lupasin itselleni valitusoikeuden vasta, kun olen ollut ehdokkaana. Olen ollut kaksi kertaa ehdolla Leppävaaran seurakuntaneuvostoon ja Espoon yhteiseen kirkkovaltuustoon. Toisella yrittämällä pääsin läpi saaden Leppävaarassa toiseksi eniten ääniä. Työni puolesta olen ollut mukana monissa vaalikampanjoissa, joista on jäänyt paljon hyviä muistoja. Nyt ensimmäistä kertaa itse isoissa vaaleissa mukana vielä aikana, jolloin tulevien valtuutettujen vastuut muuttuvat kesken kauden.

Valtion nuorisoneuvosto seuraa valtionhallinnon toimenpiteitä nuorisopolitiikan näkökulmasta. Olen mukana Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman johtoryhmässä, Nuorisotakuu yhteisötakuun suuntaan –kärkihankkeen sihteeristössä ja Jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus mieluiseen harrastukseen –työryhmässä jäsenenä. Näiden lisäksi seuraamme tiiviisti osaamiseen ja koulutukseen liittyviä uudistuksia, kuten toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformia, peruskoulun uudistusta 2020-luvulle, nuorten työllistämiseen liittyviä uudistuksia. NEET-nuoret, nuorisotyöttömyys ja syrjäytyminen tarvitsevat myös kuntapoliitikkojen kiinnostuksen. Varhaiskasvatukseen ja koulutukseen kohdistuu säästöpaineita, mutta Espoossa juuri nämä palvelut ovat olleet niitä kruunun jalokiviä, joista on tulevaisuudessakin pidettävä huolta. Kun panostamme lapsiin ja nuoriin, saamme kuntiin hyvillä eväillä varustettuja aikuisia.

Työn vastapainoksi ja sen verran kuin lapsiperhearjen pyörittämiseltä aikaa jää, harrastan crossfitiä ja käsitöitä. Crossfitin löysin vasta viime syksynä, mutta kuten pelkäsinkin, jäin siihen koukkuun. Tehokas työpäivän ja viikonlopun aloittaja on 60 minuutin treeni, jossa kisataan oman henkisen- ja fyysisen jaksamisen rajoilla. Myös lenkkeily, tai oikeastaan jolkottelu, kuuluu myös keväästä syksyyn helppona ja nopeana treeninä ohjelmaan. Virkkuukoukku on ahkerasti käytössä ja inspiraation iskiessä rappukäytävän oveen syntyy uusi ovikoriste. Lasten syntymäpäivät ovat oivia hetkiä terästää leipojan taitoja ja hyvin usein tarjolla onkin kokeilevaa keittiötä. Vapaa-ajallani toimin myös sosiaalista lomatoimintaa järjestävässä järjestössä Nasy – Naiset Yhdessä ry:ssä. Tuettu loma on useille suomalaisille ainut mahdollisuus irtaantua arjesta, nauttia valmiiksi katetusta pöydästä ja vertaistuesta. Tämä työ on minulle järjestötyötä parhaimmillaan, ja omalla pienellä panostuksellani olen mahdollistamassa vuosittain noin 600 suomalaiselle naiselle, pariskunnalle ja perheelle loman. Samalla jalat pysyvät maassa, lomat myönnetään sosiaalisin, terveydellisin ja taloudellisin perustein. Yhä useamman lomalle hakijan hakemuksessa käy ilmi arjen ja terveydellisten haasteiden kasaantuminen. Siksi olenkin yhä enemmän ennaltaehkäisevien toimien puolesta puhuja.

Tunnen päätöksenteon kunnallispolitiikassa ja valtionhallinnossa. Jos haluaa vaikuttaa, täytyy olla liikkeellä ennen asian siirtymistä valtuustoon. Työskentelytapani on etupainotteinen, koskaan ei voi tietää, mitä huominen tuo tullessaan. Tiedon hankinta on arkipäivää, ja verkostojen kautta kuulee ja oppii monesta asiasta. Asioita viedään eteenpäin yhteistyössä, Espoo tarvitsee valtuutettuja, jotka toimivat joukkueena hyvän arjen puolesta. Kokoomuksen valitsin opiskeluaikoina. Löysin sanaparin mahdollisuuksien tasa-arvo, jonka puolia haluan pitää Espoossa. Haluan rakentaa meidän Espoota.

Ajatukseni Espoosta

Lasten, nuorten ja perheiden Espoo

Turvallinen ja sujuva arki edistää kaikkien hyvinvointia

Työikäisten Espoo

Elinvoimainen Espoo houkuttelee kaikenikäisiä

Tulevaisuuden Espoo

Innovaatioita, unelmia, kotikaupunki ja yhteisöllisyyttä

Herttaliisan Espoo

Uskallusta ja yhteishenkeä

Herttaliisa

Uudenlaista ajattelua #meidänEspoo hyväksi

Vaaleja ei tehdä yksin - lähde mukaan

Kerro millainen on Sinun Espoosi